Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Loramyc mot svamp i munnen subventioneras

TLV har beslutat att läkemedlet Loramyc ska ingå i högkostnadsskyddet. Loramyc används mot svampinfektioner i munnen och är avsett för patienter med försvagat immunförsvar på grund av läkemedel eller sjukdomar som cancer eller HIV.

Cancerpatienter får ofta nedsatt immunförsvar till följd av den behandling de genomgår. Ju sämre immunförsvar, desto större risk att drabbas av infektioner, till exempel jästsvampinfektioner, candida, i munnen. Det är viktigt att behandla dessa infektioner eftersom det finns stor risk att infektionen sprids vidare i kroppen. Det är också av betydelse att inte i onödan använda läkemedel som verkar i hela kroppen för att behandla en lokal infektion.

- Om en svampinfektion i munnen får fäste och sprids i kroppen kan den i värsta fall leda till ett livshotande tillstånd. De som är svårast sjuka ska få mer av samhällets resurser och därför är det angeläget att subventionera läkemedel för den här gruppen patienter, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Loramyc är en tablett som bygger på substansen mikonazol. Patienten placerar den under överläppen där den löses upp och ger lokal effekt, vilket innebär att den endast verkar i munnen. TLV har jämfört Loramyc med den lokalt verkande substansen nystatin, som också ingår i högkostnadsskyddet. Nystatin kostar mindre, men en kur med Loramyc ger betydligt färre behandlingstillfällen.

Subventionen för Loramyc började gälla den 15 november 2008. Senast i november 2012 ska läkemedelsföretaget BioAlliance Pharma SA komma in med underlag som visar vilka patienter som använder Loramyc. Anledningen är att det finns risk att läkemedlet skrivs ut till patienter som är friska nog att behandlas med andra billigare lokalt verkande preparat. Företaget ska samtidigt rapportera in resistensläget för substansen mikonazol i Sverige.

För ytterligare information kontakta:

Cecilia Hultin, tf informationschef, telefon: 08 568 420 88
Välkommen till vår monter på Riksstämman, monter B 03:29

Sidinformation


Publicerad
27 november 2008