Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Volibris mot PAH får begränsad subvention

Pulmonell arteriell hypertension, PAH, är en ovanlig och allvarlig sjukdom som innebär att blodkärlen i lungorna blir trängre vilket ökar belastningen på hjärtat. TLV har beslutat att läkemedlet Volibris ska subventioneras, men endast för de patienter som inte kan behandlas med läkemedlet Revatio.

- De som är svårast sjuka ska få mer av samhällets resurser och därför har vi beslutat att subventionera Volibris, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

PAH går inte att bota och leder till att blodtrycket i lungorna stiger eftersom kärlen blir trängre. Hjärtat måste arbeta hårdare och patienten blir andfådd och trött. Med tiden blir det allt mer ansträngande att röra sig och patienten drabbas av bröstsmärta och svimningskänsla på grund av att blodet syresätts dåligt.

Det finns flera läkemedel inom högkostnadsskyddet för behandling av PAH. Ett av dem är Revatio vars aktiva substans sildenafil leder till att kärlen i lungorna vidgas vilket minskar belastningen på hjärtat. Därmed förbättras patientens förmåga till fysisk aktivitet. Volibris innehåller substansen ambrisentan som också vidgar blodkärlen. Dessutom hämmar det förträngning av kärlen i lungorna.

Jämfört med Revatio är Volibris dyrare och företaget har inte kunnat visa att det ger bättre medicinsk effekt. Volibris är däremot kostnadseffektivt vid behandling av PAH jämfört med andra behandlingsalternativ.

- Volibris är godkänt som särläkemedel och det tyder på att det kan ha en användning som Revatio inte kan tillgodose. Därför ska Volibris subventioneras för de som inte får tillräcklig effekt av Revatio, säger Ann-Christin Tauberman.

TLV har beslutat att Volibris ska ingå i höstkostnadsskyddet men endast subventioneras för patienter som inte kan behandlas med Revatio (sildenafil). Företaget ska informera tydligt om denna begränsning i all extern information.

För ytterligare information kontakta:

Cecilia Hultin, tf informationschef, telefon: 08 568 420 88

Sidinformation


Publicerad
5 december 2008