Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Neurobloc mot cervikal dystoni in i högkostnadsskyddet

Ofrivilliga ryckningar och muskelkramper i nacke och hals är symtom som sjukdomen cervikal dystoni medför. Sjukdomen orsakar obehag och smärtor och den kan vara socialt handikappande. Neurobloc ger patienter som utvecklat resistens mot likartade preparat ett nytt behandlingsalternativ.

- TLV arbetar för att få ut så mycket hälsa som möjligt för varje skattekrona som satsas på läkemedel. Vi bedömer att Neurobloc är kostnadseffektivt. Det har likvärdig medicinsk effekt som Botox men till ett något lägre pris, säger TLV:s generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund.

Drygt 600 patienter i Sverige lider av muskelsjukdomen cervikal dystoni. Sjukdomen går inte att bota, men symtomen kan lindras. Mest effektivt är att ge botulinumtoxin som patienten får med spruta. Dessa injektioner ger en delvis förlamning av nerven till den överaktiva muskulaturen och besvären upphör.

Det finns redan tre botulinumtoxinprodukter inom högkostnadsskyddet, bland annat Botox som Neurobloc har jämförts med i de studier TLV tagit del av. Neurobloc innehåller en annan typ av botulinumtoxin och är därmed ett alternativ, framför allt för de patienter som har utvecklat resistens mot de övriga läkemedlen.

Neurobloc får endast användas av specialistläkare med god kunskap om sjukdomen cervikal dystoni och hur den ska behandlas.

Beslutet gäller från och med den 4 februari 2009.

Sidinformation


Publicerad
18 februari 2009