Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Fosfatsänkande njurmedicin in i högkostnadsskyddet

TLV har beslutat att läkemedlet Osvaren ska ingå i högkostnadsskyddet. Osvaren används för att behandla personer med kronisk njursvikt som går på dialys och har för höga halter fosfat i blodet. För höga fosfathalter är en av de vanligaste orsakerna till att personer med njursvikt avlider i hjärt- och kärlsjukdomar.

- Livskvaliteten för de som lider av njursvikt och genomgår dialys påverkas negativt och därför är den patientgruppen högt prioriterad. Patienter med svåra sjukdomar och stora behov av sjukvård ska också få mer av samhällets resurser, säger Gunilla Hulth-Backlund, generaldirektör på TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Överskott av fosfat i kroppen utsöndras vanligtvis med urinen. När njurarnas funktion avtar minskar kroppens förmåga att föra ut överflödig fosfat, vilket kan leda till för höga halter i blodet. Detta behandlas med olika typer av fosfatbindare, varav läkemedel som innehåller kalcium är vanligt.

Behandling med för höga doser av kalcium kan dock leda till förkalkade blodkärl och en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är därför viktigt att hitta en behandling som sänker nivåerna av fosfat utan att orsaka för höga kalciumnivåer.

Det finns sedan tidigare flera olika typer av fosfatsänkare i högkostnadsskyddet. Från och med den 4 mars har TLV beslutat att även läkemedlet Osvaren ska subventioneras. Osvaren kombinerar kalcium och magnesium vilket minskar upptaget av både fosfat och kalcium. Det finns även subventionerade fosfatsänkare som inte innehåller kalcium, men dessa är betydligt dyrare.

- TLV arbetar för att samhället ska få ut så mycket hälsa som möjligt för varje skattekrona som går till läkemedel. Vi bedömer att behandling med Osvaren är kostnadseffektivt då den kostar mindre än de fosfatsänkande läkemedel som inte innehåller kalcium, säger Gunilla Hulth-Backlund.

TLV hanterar drygt 13 000 ansökningar per år. De allra flesta finns inom ramen för det så kallade generiska utbytet, som innebär att Apoteket byter ut ett läkemedel mot den billigaste likvärdiga kopian.

Sidinformation


Publicerad
8 april 2009