Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Pergoveris för behandling av barnlöshet subventioneras inte

TLV har beslutat att Pergoveris mot ofrivillig barnlöshet inte ska ingå i högkostnadsskyddet. Det finns ett subventionerat läkemedel med motsvarande innehåll som Pergoveris som kan kosta mindre än hälften av en behandling med Pergoveris.

– Ofrivillig barnlöshet är ett stort problem för de drabbade. Eftersom det redan finns ett billigare behandlingsalternativ med motsvarande innehåll inom högkostnadsskyddet, finns inte anledning till subvention. Läkemedel som är dyrare måste kunna motivera sitt pris med till exempel skillnad i effekt eller total behandlingskostnad, säger Anja Wikström, medicinsk utredare på TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Pergoveris är pulver och vätska till injektionsvätska som kvinnan injicerar för att stimulera att äggblåsor bildas och att ägget mognar för befruktning. Läkemedlet innehåller två typer av hormon: luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH). De kvinnor som varken har ägglossning eller menstruation kan vara aktuella för behandling med båda dessa hormon för att öka möjligheterna till graviditet.

Det redan subventionerade läkemedel TLV har jämfört Pergoveris med är Menopur. Det innehåller båda de hormoner som Pergoveris också innehåller. Skillnaden mellan de olika alternativen är hur hormonerna är framställda. Företaget som säljer Pergoveris har inte kunnat visa att framställningstekniken för hormonerna ger skillnad i vare sig behandlingseffekt eller i total behandlingskostnad. Mot denna bakgrund har TLV beslutat att Pergoveris inte ska subventioneras.

– TLV arbetar för att få ut så mycket hälsa som möjligt för varje skattekrona som satsas på läkemedel. Mot bakgrund av den information som företaget har visat bedömer vi att Pergoveris inte är kostnadseffektivt, säger Anja Wikström, medicinsk utredare på TLV.

Beslutet gäller sedan den 19 maj.

Sidinformation


Publicerad
17 juni 2009