Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Hyaluronsyra mot knäledsartros ut ur högkostnadsskyddet

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, utesluter symtomlindrande läkemedel som innehåller hyaluronsyra ur högkostnadsskyddet. Företagen som säljer dessa läkemedel har inte visat att deras eventuella effekt motsvarar kostnaden. Från och med den 15 juni 2010 kommer följande läkemedel inte längre att subventioneras: Artzal, Hyalgan och Synvisc.

Läkemedel som innehåller hyaluronsyra används som symtomlindring för patienter med mild till måttlig knäledsartros.

- TLV:s uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till subvention av läkemedel. Inom högkostnadsskyddet finns flera alternativ till läkemedel som innehåller hyaluronsyra och som används för att behandla mild till måttlig knäledsartros, säger Magnus Köping-Höggård, medicinsk utredare på TLV.

Enligt försäljningsstatistik får cirka 10 000 patienter injektioner med hyaluronsyra. Att utesluta läkemedlen beräknas frigöra minst 16 miljoner kronor per år. Det är pengar som kan användas till andra angelägna områden inom hälso- och sjukvården.

Besluten är en del i en genomgång av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel. Genomgången görs i samverkan med bland annat Socialstyrelsen inom ramen för deras arbete att ta fram Nationella riktlinjer för vård av rörelseorganens sjukdomar.

Sidinformation


Publicerad
17 mars 2010