B-vitaminpreparatet Triobe ut ur högkostnadsskyddet
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att B-vitaminpreparatet Triobe inte längre ska ingå i högkostnadsskyddet. Triobe används för att förebygga brist på B-vitamin. Behandling av svåra sjukdomar har större prioritet än förebyggande av B-vitaminbrist. Det finns andra mer kostnadseffektiva och bättre behandlings-alternativ som till skillnad från Triobe kan användas både för att förebygga och för att behandla brist på B-vitamin.
- Det är inte rimligt att subventionera ett läkemedel som uteslutande ska användas för att förebygga B-vitaminbrist. Svåra sjukdomar där behoven är stora har större prioritet. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för skattepengar som går till subvention av läkemedel, säger Anja Wikström, medicinsk utredare på TLV.
Cirka 70 000 patienter använder B-vitaminpreparatet Triobe. För många patienter räcker det med ett näringsrikt kostintag, endast i utvalda fall och för särskilda riskgrupper kan förebyggande behandling med B-vitaminpreparat vara motiverad. Det finns då flera alternativ både inom och utanför högkostnadsskyddet att välja mellan.
- De vitaminer som ingår i Triobe finns i högre doser, till en lägre kostnad i andra subventionerade läkemedel. Samtidigt säljer Triobe för cirka 35 miljoner kronor per år inom högkostnadsskyddet. Det är pengar som kan användas till andra angelägna områden, säger Anja Wikström.
Triobe används för att förebygga brist på vitamin B12, B6 och folsyra och det är främst äldre personer som använder läkemedlet. Vanliga symtom vid B-vitaminbrist är blodbrist, yrsel, minnesstörningar, känselbortfall och onormal trötthet.
Beslutet börjar gälla den 1 augusti 2010.
Sidinformation
- Publicerad
- 28 april 2010