Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Felaktiga uppgifter om kostnaden för apoteksmarknadsomvandlingen i SVT Rapport

I ett inslag i SVT Rapport igår hävdar den förre utredaren av apoteksmarknadsomvandlingen, Lars Reje, att omregleringen har medfört att kostnaderna för det allmänna har ökat. Detta stämmer inte. Sverige har fått fler apotek samt ökad service och tillgänglighet utan att kostnaderna för patienter och samhälle har stigit.

Den kostnad på 460 miljoner kronor som höjningen av apotekens handelsmarginal har medfört finansieras genom en sänkning av priserna på originalläkemedel samt genom ett effektivare system för utbyte av läkemedel på apotek. Enbart prissänkningen på originalläkemedel med konkurrens från utbytbara alternativ (generika) har finansierat cirka 420 miljoner kronor per år av den ökade handelsmarginalen för apoteken.

TLV är den myndighet som beslutar om apotekens handelsmarginal och priserna på läkemedel som subventioneras av samhället och ingår i högkostnadsskyddet. Vi ansvarar också för regelverket kring utbytet av läkemedel på apotek som innebär att apoteken ska byta till det billigaste tillgängliga alternativet när ett läkemedel skrivits ut på recept.

Sedan apoteksmarknaden omreglerades har cirka 200 nya apotek öppnat i Sverige.

Apotekens handelsmarginal är den ersättning som apotek får för att sälja och informera om receptbelagda läkemedel.

Mer information om apotekens handelsmarginal på www.tlv.se/apotek Länk till annan webbplats.

SVT:s nyhetsinslag på Rapport sändes klockan 19.30 söndag den 5 december 2010.

Sidinformation


Publicerad
6 december 2010