Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Professor Rune Dahlqvist blir medicinsk rådgivare på TLV

Professor Rune Dahlqvist är sedan 1 februari medicinsk rådgivare på TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Rune Dahlqvist är ett välkänt namn inom Sveriges "läkemedelsvärld" och har varit ledamot i Nämnden för läkemedelsförmåner sedan starten 2002.

- Vi är verkligen glada att Rune Dahlqvist valt att börja hos oss. Med sin långa erfarenhet och breda kunskaper kommer han att förstärka TLV:s kompetens inom det medicinska området, säger generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund.

Rune Dahlqvist kommer närmast från Umeå universitet och Västerbottens läns landsting där han varit enhetschef för klinisk farmakologi vid universitetet och verksamhetschef vid landstingets Läkemedelscentrum. Han är också vetenskapligt råd för Socialstyrelsen och ledamot i Läkemedelsverkets läkemedelsnämnd. Rune Dahlqvist har i olika forum försvarat det svenska systemet med värdebaserad prissättning och öppna prioriteringar, bland annat i ett uppmärksammat beslut om särläkemedlet Kuvan, där TLV slog fast att medicinen är för dyr i förhållande till den nytta den gör.

- Det känns stimulerande att börja arbeta som medicinsk rådgivare på TLV. Det är ett mycket kompetent och trevligt gäng som jobbar här. Jag hoppas att både få lära mig nytt och kunna bidra med mitt vetenskapliga och medicinska kunnande så att vi når målet om att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till subvention av läkemedel, säger Rune Dahlqvist.

Sidinformation


Publicerad
4 februari 2011