Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Patienter med stora tandvårdsbehov får bättre skydd efter nyår

Till årsskiftet kommer en rad förbättringar att införas i tandvårdsstödet. Det har TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslutat.

Det känns bra att vi har kunnat göra ytterligare förbättringar i tandvårdsstödet. Det hjälper framför allt patienter med stora tandvårdsbehov som nu får ett ännu bättre skydd mot höga kostnader, säger Gun-Britt Lundin som är avdelningschef på tandvårdsavdelningen.

Det som förbättras är att behandlingar inom specialisttandvården kommer att omfattas av stödet. Dessutom kommer fler protetiska behandlingar samt nya åtgärder vid undersökning och tomografiröntgen att ingå.

Tandvårdsstödet blir nu mer komplett tack vare dessa ändringar, säger Gun-Britt Lundin.

Samtidigt som förbättringar sker i tandvårdsstödet införs även ett nytt stöd till patienter med långvarig sjukdom och funktionsnedsättning.

Fakta om tandvårdsstödet

  • Det nuvarande tandvårdsstödet infördes 2008 och innehåller ett allmänt tandvårdsbidrag och ett skydd mot höga kostnader. Från den 1 januari 2013 finns också ett särskilt tandvårdsbidrag.

  • Det allmänna tandvårdsbidraget ska uppmuntra vuxna att regelbundet besöka tandvården för undersökning och förebyggande vård. Bidraget är antingen 150 eller 300 kronor per år, beroende på ålder.

  • TLV ansvarar för högkostnadsskyddet som omfattar fem av de sex miljarder kronor som regeringen årligen avsätter för tandvård. Högkostnadsskyddet innebär att patienter endast behöver betala en del av kostnaden vid större behandlingar.

  • Det särskilda tandvårdsbidraget är till för förebyggande vård för vissa patientgrupper med sjukdom och funktionshinder.

  • Referenspriserna ligger till grund för beräkningen av hur stor del av kostnaden staten betalar vid en tandvårdsbehandling.

  • Skyddet mot höga kostnader börjar gälla när man betalat för tandvård som enligt referenspriserna överstiger 3 000 kronor. Därefter betalar man 50 procent av kostnaderna för tandvård som har ett referenspris på mellan 3 000 och 15 000 kronor. När kostnaden enligt referenspriserna överstiger 15 000 kronor betalar man 15 procent.

Sidinformation


Publicerad
18 december 2012