Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Nya referenspriser och enklare regler i tandvården

Idag publicerar TLV nya föreskrifter för tandvård med flera förenklingar i regelverket och omräknade referenspriser. Föreskriften träder i kraft 1 september 2014.

TLV har gjort en större översyn av alla delar som ingår i åtgärdernas referenspriser och gjort en omräkning som lett till flera justeringar. En del referenspriser har höjts och en del har sänkts.

– Det är viktigt att referenspriserna speglar de faktiska kostnaderna i tandvården då de ligger till grund för den tandvårdsersättning patienten får. De ska också ge patienten en uppfattning om vad ett rimligt pris är för en viss behandling, säger Barbro Hjärpe, odontologisk utredare och tandläkare på TLV.

Vi har också förbättrat, förtydligat och förenklat reglerna så att de blir lättare för patienter att förstå och enklare för behandlare att tillämpa. Ändringarna innebär att ytterligare behandlingar kommer ingå i tandvårdsstödet, bland annat för skadade tänder eller tandluckor, vilket förbättrar för individer med stora tandvårdsbehov att få tandvård till en rimlig kostnad.

Beloppsgränserna i högkostnadsskyddet är oförändrat 3.000 respektive 15.000 kronor även efter den 1 september 2014.

Sidinformation


Publicerad
12 juni 2014