Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

P-pillret Cerazette ska ingå i läkemedelsförmånerna

Preventivmedlet Cerazette kommer att ingå i högkostnadsskyddet. Detta efter att företaget åter ansökt om inträde i förmånen hos TLV.

– Vi har öppnat för en ny praxis i vår bedömning, säger Niklas Hedberg som är chefsfarmaceut på TLV. Det betyder att vi kan inkludera både original och generika i förmånerna utan att företag behöver skicka in nytt hälsoekonomiskt underlag om ett original tidigare funnits i förmånerna.

TLV har inte tidigare använt sig av möjligheten att göra denna typ av bedömning. Det framgår dock av förarbetena till läkemedelsförmånslagen att TLV gradvis ska utveckla sin beslutspraxis och tillvarata de erfarenheter som vunnits. Detta är ett exempel på ett sådant lärande.

TLV beviljade redan i augusti 2004 pris och subvention för preventivmedlet Cerazette och har sedan dess inte omprövat dess förmånsstatus. Cerazette utträdde dock, på företagets begäran, ur förmånerna den 1 augusti 2011.

– Att ett original utträder ur förmånerna innan patenten fallit och hindrar generika från att komma in i förmånerna är ett problem men det finns flera faktorer som kan skapa problem när vissa nya preventivmedel inte ingår i högkostnadsskyddet, säger Niklas Hedberg.  Vi ska därför arbeta vidare för att hitta lösningar och har en dialog med experter, landsting och företag.

Cerazette kommer att ingå i förmånen från 21 november 2014.

Sidinformation


Publicerad
21 november 2014