Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Dyrt preventivmedel får nej av TLV

Preventivmedlet NuvaRing kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet. Det har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket beslutat.

– Vi kan se att preventivmedlet tillför ett värde för kvinnor, men företaget har begärt ett för högt pris för att få ingå i högkostnadsskyddet, säger Sophia Brodin, enhetschef, på TLV.

NuvaRing är upp till åtta gånger dyrare per år än kombinerade p-piller i högkostnadsskyddet. TLV anser att det finns flera skäl till att acceptera ett något högre pris för NuvaRing jämfört med kombinerade p-piller. Det ansökta priset för NuvaRing är dock mycket högre än priset på jämförbara produkter i högkostnadsskyddet och TLV kan inte bevilja subvention utan att det är visat hur stort värde produktens eventuella fördelar har.

Det finns i dag flera olika hormonella preventivmedel i högkostnadsskyddet. En sortimentsbredd är av stort värde för att kvinnor ska hitta en preventivmetod som passar just dem. TLV bedömer att NuvaRing till viss del möter ett behov inom preventivmedelsområdet eftersom det inte finns något motsvarande preventivmedel med samma hormonkombination som tas med samma intervall. NuvaRing kan tillföra ett värde för kvinnor där en kombinerad preventivmetod passar bäst men som inte vill behöva tänka på att ta sina p-piller varje dag. Företaget har dock inte kommit in med något underlag som visar värdet av detta, vilket är en förutsättning för att TLV ska kunna fatta ett annat beslut.

Fakta NuvaRing

NuvaRing är en kombinerad hormonell preventivmetod i form av ett vaginalinlägg som byts ut var fjärde vecka. Det finns ingen skillnad i effekt och biverkningar mellan NuvaRing och kombinerade p-piller.

Sidinformation


Publicerad
24 maj 2016