Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Cerezyme, Vpriv och Vfend utträder ur läkemedelsförmånerna

Två originalläkemedel för behandling av Gauchers sjukdom som idag finns inom läkemedelsförmånerna, Cerezyme samt Vpriv, utträder ur förmånerna på företagens begäran den 1 februari. Även Vfend mot svampinfektion utträder den 1 februari.

Utträdena av Cerezyme pulver till infusionslösning 200 och 400 IE och Vpriv pulver till infusionslösning 400 E sker efter att TLV omprövat subventionen för de båda läkemedlen. Omprövningen resulterade i att TLV, för dessa båda läkemedel, accepterar en betydligt högre kostnad för den effekt och nytta behandlingen ger, jämfört med behandlingar mot vanligare men lika svåra sjukdomar. Trots det var priserna för Cerezyme och Vpriv fortfarande för höga och därför sänkte TLV priserna.

De nya priserna som beslutades i samband med att omprövningen avslutades den 19 december kommer inte att träda ikraft den 1 februari, produkterna lämnar istället läkemedelsförmånerna vid detta datum.

För ytterligare information om omprövningen av Cerezyme och Vpriv se länk till höger. 

Vfend utträder

Vfend, mot svampinfektion, filmdragerade tabletter 200 mg och 50 mg storlek 56 st kommer att utträda ur läkemedelsförmånerna efter företagets begäran. Däremot finns generika och paralleller kvar inom förmånerna.

Om receptet är utfärdat innan utträdesdatumet får apoteket byta till ett utbytbart alternativ som fortfarande ingår i förmånerna, på recept som utfärdas efter utträdesdatum måste något av de alternativ som fortfarande ingår i förmånerna förskrivas för att receptet ska kunna expedieras med förmån och för att utbyte på apotek ska kunna ske. 

Sidinformation


Publicerad
13 januari 2017