Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Nytt bröstcancerläkemedel subventioneras

Ibrance som används för behandling av spridd bröstcancer ingår i högkostnadsskyddet med begränsad subvention från 1 juli. Det har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutat.

– Ibrance är en ny typ av bröstcancerbehandling så det är mycket glädjande att patienter i hela landet nu får tillgång till läkemedlet, säger Jonathan Lind Martinsson, enhetschef på TLV.

TLV har haft trepartsöverläggningar med företaget och landstingen som resulterat i att företaget och landstingen träffat en sidoöverenskommelse som har utgjort en del av TLV:s beslutsunderlag. Sidoöverenskommelsen innehåller en riskdelning som hanterar osäkerheter i behandlingslängd. Detta medför minskade osäkerheter i de hälsoekonomiska beräkningarna samt att behandlingskostnaderna minskar.

Bröstcancer är den vanligaste tumörsjukdomen hos kvinnor och utgör ungefär 30 procent av all cancer hos kvinnor i Sverige. Ibrance används för att behandla lokalt avancerad eller spridd bröstcancer. Subventionsbegränsningen innebär att läkemedlet subventioneras för behandling i kombination med en annan typ av läkemedel, så kallade aromatashämmare.

Sidinformation


Publicerad
19 juni 2017