Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Apotek i glesbygd får elva miljoner

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har beslutat att ge glesbygdsbidrag till 35 apotek som får dela på nästan elva miljoner kronor för 2017.

– Patienter ska kunna hämta ut medicin och få rådgivning även i glesbygden, säger tf enhetschef Gunilla Rönnholm på TLV.

Tio apotek i Västerbottens län får nästan 2,7 miljoner kronor i glesbygdsbidrag. Det gör Västerbotten till det län som får mest i bidrag. Därefter kommer Jämtlands län där sex apotek delar på knappt 2 miljoner kronor.

Apotek i Västerbotten får mest och minst

Det apotek som får högst glesbygdsbidrag är apoteket i Jörn i Västerbottens län, som får drygt en halv miljon kronor i bidrag. Det lägsta bidraget lämnas till apoteket i Burträsk i samma län som får drygt 1 000 kronor.

Totalt 35 apotek i nio län får glesbygdsbidrag; utöver Västerbotten handlar det om flera apotek i Dalarna, Jämtland, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Västernorrland och Värmland. Även apoteket i Lönsboda i Skåne får bidrag.

Ett apotek på Gotland fick avslag.

Fakta om glesbygdsbidraget

Regeringen har ställt upp ett antal kriterier som ett apotek behöver uppfylla för att få bidrag. Apoteket ska:

  • ligga mer än tjugo kilometer från ett annat apotek,
  • ha haft försäljningsintäkter av receptförskrivna läkemedel som uppgått till mellan en och tio miljoner kronor för verksamhetsåret och
  • ha haft sina lokaler öppna så att konsumenter kunnat få tillgång till läkemedel under samtliga kalendermånader.

Sidinformation


Publicerad
14 maj 2018