Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

TLV:s chefsfarmaceut blir ny ordförande i EUnetHTAs Executive Board

Niklas Hedberg, chefsfarmaceut på TLV, har utsetts till ordförande för EUnetHTAs Executive Board. EUnetHTA är ett samarbetsprojekt mellan över 80 partners - myndigheter, universitet och regioner - i EU:s medlemsstater och Norge och Schweiz. Niklas uppdrag inleds redan torsdag till fredag denna vecka då EUnetHTA Assembly och Forum äger rum i Köln i Tyskland.

- Jag är glad och stolt över att mina kollegor i Executive Board har gett mig förtroendet att vara deras ordförande. Jag vill bland annat ägna extra uppmärksamhet till att öka diskussionerna med såväl företag som tillhandahåller läkemedel och medicintekniska produkter som betalare och hälso- och sjukvårdsproducenter, eftersom vi behöver förstå deras behov och utmaningar ännu bättre än idag, säger Niklas Hedberg.

EUnetHTA startade 2006 och är nu inne på sin tredje samarbetsomgång, så kallad Joint action 3. Denna ska avslutas i maj 2020. I denna tredje samarbetsomgång leder TLV arbetspaket 3 och ansvarar därmed för utvärderingen av samarbetsomgången.

Executive Board är EUnetHTAs styrgrupp där alla partners som leder ett arbetspaket har en plats. Dessutom består Executive Board av ett antal valda partners och ett fåtal observatörer, sammanlagt cirka 20 personer, varav 16 har rösträtt. I Executive Board fattas strategiska och övergripande beslut för EUnetHTA.

Efter två års arbete i EUnetHTA genomförs ett antal förändringar för att stärka styrning och ledning inom projektet. Som en del av detta utsåg Executive Board vid sitt möte i Dublin 15–16 maj en ordförande och två vice ordförande. Ordförande ska samarbeta tätt med chefen för EUentHTAs sekretariat och ska bland annat:

  • ansvara för att EUnetHTA bedriver ett strategiskt arbete
  • bidra till att EUnetHTA:s interna beslut implementeras
  • styra och leda arbetet i möten med Executive Board
  • vara en god ambassadör och representera EUnetHTA

- Fler än idag behöver uppfatta EUnetHTAs arbete som relevant för att lösa utmaningar i deras vardag och på det sättet se värdet av europeiskt samarbete till nytta för patienter och samhälle. Som ordförande vill jag också bidra till ett system för europeiskt samarbete inom HTA som kan vara hållbart över tid trots att politiska och ekonomiska förutsättningar är svåra att förutsäga när EUnetHTA avslutas 2020, säger Niklas Hedberg. 

Utöver arbetet i EUnetHTA deltar TLV i satsningarna på Innovative Medicines Initiative, IMI där kommissionen tillsammans med EFPIA satsar på utvecklings- och forskningsprojekt. TLV inledde även i höstas ett samarbete mellan myndigheter i Norge, Finland, FINOSE, som ska leda till snabbare tillgång till nya effektiva läkemedel där man ska göra gemensamma hälsoekonomiska bedömningar.

Sidinformation


Publicerad
22 maj 2018