Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Tusenlappar skiljer i pris hos Sveriges tandläkare

Det kan skilja flera tusenlappar mellan det högsta och lägsta priset för en tandvårdsbehandling. Det framgår av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV, prisjämförelsetjänst för tandvård, Tandpriskollen som presenteras idag.

- Det kan löna sig att jämföra priset för en tandvårdsbehandling, eftersom det ibland skiljer flera tusenlappar, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV.

Priserna för exempelvis en rotfyllning varierar från 3 325 kronor på en mottagning i Skåne till 11 745 kronor i Stockholm. Ett annat exempel är installation av en krona. Här varierar priserna från 4 470 kronor på en mottagning i Skåne till 12 735 kronor i Västernorrland.

Det är fri prissättning på tandvård i Sverige, vilket betyder att tandvårdsmottagningarna sätter sina egna priser för den tandvård som de utför. Tandpriskollen gör det möjligt för patienter att jämföra priser för olika behandlingar mellan olika tandvårdsmottagningar.

- Vi hoppas att Tandpriskollen ska leda till att patientens ställning stärks och att konkurrensen ökar på tandvårdsmarknaden, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV.

Om Tandpriskollen

Det är TLV som har skapat den webbaserade prisjämförelsetjänsten för tandvård, Tandpriskollen. Alla behandlingar och åtgärder som visas är sådana som omfattas av det statliga tandvårdsstödet och priserna baseras på de priser som patienter faktiskt har betalt för sin tandvård. Priserna vid lanseringen av Tandpriskollen bygger på det pris som patienter betalat under perioden juli till december 2019, exklusive tandvårdsstöd. Uppgifterna kommer att uppdateras tre gånger per år. På Tandpriskollen finns uppgifter om priserna på nästan 200 åtgärder från över 3 000 tandvårdsmottagningar i Sverige.

Mer information om Tandpriskollen

Jämför tandvårdspriser på Tandpriskollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Tandpriskollen på TLV:s webbplats

På TLV:s webbplats finns bland annat en broschyr som mer utförligt beskriver tjänsten och prisuppgifter från alla kommuner i landet.

Sidinformation


Publicerad
3 februari 2020