Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

TLV:s webbapplikation för TNF-hämmare visar utrymme för besparingar

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har tagit fram en webbapplikation som ska visa regionernas användning av TNF-hämmare och hur mycket pengar som teoretiskt är möjligt att spara genom att använda den billigaste produkten inom varje substansklass.

Från den 1 oktober har regionerna inte förlängt avtalen med läkemedelsföretagen för TNF-hämmarna. Det innebär att en återbäring som tidigare har tillfallit staten och regionerna uteblir.

TLV gjorde bedömningen i juni att kostnaderna för läkemedelsförmånerna kommer att öka i storleksordningen 260–900 miljoner kronor på årsbasis.

Omprövning av TNF-hämmare

TLV har också inlett en omprövning av subkutana TNF-hämmare inom läkemedelsförmånerna. Läs mer om det här. Du hittar också en länk under relaterad information.

Om TNF-hämmare

  • TNF-hämmare används för att behandla inflammatoriska led-, hud- och tarmsjukdomar som till exempel reumatoid artrit, plackpsoriasis, psoriasis, ankyloserande spondylit, Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
  • TNF-hämmare är så kallade biologiska läkemedel. Biosimilarer är biologiska läkemedel som innehåller den aktiva substansen som finns i originalläkemedel.
  • TNF-hämmarna är den grupp av läkemedel som under förra året genererade mest återbäring till regionerna och staten via avtal. Totalt behandlades cirka 38 000 patienter med subkutana TNF-hämmare under 2020.

Sidinformation


Publicerad
15 oktober 2021