Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

29 januari: Status it-störningar i TLV:s system

Som TLV tidigare har informerat om har vår leverantör Tietoevry råkat ut för en it-attack och TLV är en av de kunder som påverkas.

Attacken påverkar forfarande pris- och beslutsdatabasen, e-ansökan om pris och subvention och anmälningsfunktionen för otillgänglig vara på apotek.

Tietoevry arbetar just nu med att återställa myndighetens servrar, men vi har i dagsläget ingen prognos på när det kommer att fungera igen. TLV kan just nu inte heller överblicka vilka konsekvenser it-avbrottet har haft för våra system och hur det påverkar läkemedelsföretagen och apoteken. Vi vet dock att vi har förlorat en mängd data av stor betydelse för vår verksamhet. Bland annat har all digital information i myndighetens diarium förlorats genom kryptering. TLV avser att på sikt försöka återskapa så mycket information som möjligt.

I dagsläget är det, enligt den information vi har fått från vår leverantör, inget som tyder på att data från TLV:s system har läckt ut.

Vår bedömning i dagsläget är att detta inte kommer att påverka tillgängligheten till läkemedel på apotek, utan att det främst handlar om att vi måste anpassa våra interna beslutsprocesser, vilket kan leda till något längre handläggningstider.

TLV har en tät kontakt med Tietoevry och informerar berörda läkemedelsföretag och apotek allt eftersom om hur vi hanterar olika processer.

TLV ser mycket allvarligt på det inträffade.

Sidinformation


Publicerad
29 januari 2024