Höjda takpriser för antibiotika har gett resultat
De takprishöjningar som TLV genomförde under 2023 har förbättrat förutsättningarna för en god tillgång och tillgänglighet till antibiotika i periodens vara-systemet. Men läkemedelsföretagens förutsättningar för lönsamhet ser fortfarande annorlunda ut för antibiotika än för andra läkemedel i periodens vara-systemet. Det konstaterar TLV i en rapport till regeringen som beskriver takprishöjningarnas effekter för antibiotika.
Sedan takprishöjningarna 2023 har läkemedelsföretagens intäkter generellt ökat för de antibiotika som fick ett högre takpris, eftersom företagen i stor utsträckning har valt att höja sina priser på antibiotika. Läkemedelsföretagen kan dock fortfarande vara sårbara för kostnadsökningar för vissa antibiotika.
Framtida höjningar bör utgå från lönsamhetsbedömningar
TLV ser inte att det finns skäl att i närtid genomföra ytterligare generella takprishöjningar för att stärka tillgången och tillgängligheten till antibiotika i periodens vara-systemet. Ytterligare takprishöjningar bör i stället i första hand utgå från bedömningar av lönsamheten för enskilda antibiotika. När ett läkemedelsföretag ansöker om en prishöjning, får TLV möjlighet att bedöma om höjningen är nödvändig för att läkemedlet ska kunna finnas kvar på den svenska marknaden. Om ansökan beviljas höjer TLV också takpriset i den förpackningsstorleksgrupp som det ansökta läkemedlet tillhör.
– Under 2024 har vi ändrat hur myndigheten bedömer om patienter riskerar att stå utan behandlingsalternativ i ansökningar om prishöjning för läkemedel som ingår i periodens vara-systemet. Förändringen ökar läkemedelsföretagens möjligheter att få höja priset över takpris. Det kan stärka tillgången till både antibiotika och andra läkemedel, säger Jenny Carlsson, enhetschef på TLV.
Restsituationerna och utträden ur förmånerna har blivit färre
Restsituationerna för antibiotika i periodens vara-systemet har minskat sedan TLV:s takprishöjningar 2023. Företagen har också avregistrerat färre antibiotikaförpackningar från den svenska marknaden och utträdena ur läkemedelsförmånerna har blivit färre. Det är positivt sett till vårdens och patienternas behov av en god tillgänglighet och tillgång till antibiotika. TLV bedömer att takprishöjningarna är en av flera faktorer som har haft betydelse för utvecklingen.
– Slutsatserna och bedömningarna från regeringsuppdraget om antibiotika blir viktiga i TLV:s pågående översyn av takprissystemet, särskilt i de delar där myndigheten utreder hur takpriser och läkemedelspriser ska kunna höjas när det behövs för att kunna behålla läkemedel på den svenska marknaden, säger Jenny Carlsson.
Fortsatt översyn ska leda till ett långsiktigt hållbart takprissystem
TLV:s takpriser är den övre gränsen för hur höga läkemedelspriser som läkemedelsförmånerna tillåter i en förpackningsstorleksgrupp med utbytbara läkemedel. Regeringen gav i juni 2023 TLV i uppdrag att belysa behovet av anpassningar i takprissystemet för att stärka tillgången till antibiotika i periodens vara-systemet. I uppdraget har TLV bland annat undersökt hur tillgången till, prissättningen av och konkurrensen för antibiotika har utvecklats sedan myndighetens generella takprishöjningar 2023.
Takprishöjningarna 2023 var de första åtgärderna i den översyn av takprissystemet som pågår hos TLV. TLV:s mål är att takprisöversynen ska resultera i ett långsiktigt hållbart takprissystem. Systemet ska ge läkemedelsföretagen förutsättningar för lönsamhet samtidigt som det, i likhet med dagens system, bidrar till att hålla läkemedelspriserna på en låg och jämn nivå.
Sidinformation
- Publicerad
- 20 december 2024