Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Nyhetsbrev nr 3 2011

TLV bjuder in Apoteksbranschen till samarbete för ökad patientsäkerhet

Tack vare att apotekspersonalen byter ut dyra läkemedel sparar samhället miljardbelopp, men själva utbytet i sig kan innebära vissa risker för patientsäkerheten. Det konstaterar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som därför tar initiativ till ett samarbete med branschen kring patientsäkerhet och information.

Läs mer om TLV:s inbjudan till samarbete för ökad patientsäkerhet

TLV, Försäkringskassan och Socialstyrelsen har gemensam monter på årets Odontologiska Riksstämma

Har du frågor till oss på TLV, Försäkringskassan och Socialstyrelsen? Välkommen till vår gemensamma monter på årets Odontologiska Riksstämma 17-19 november på Stockholmsmässan.

Läs mer om myndigheternas gemensamma aktiviteter på Odontologiska Riksstämman

Expert på TLV ingår i regeringsuppdrag för giftfri miljö

Fredrik Nilsson, som är hälsoekonom på TLV, har utsetts som expert i regeringens arbete med att ta fram en strategi för att nå en giftfri miljö.

Läs mer om regeringsuppdraget för att nå en giftfri miljö

Framgångsrikt utbyte av läkemedel på apotek frigör miljardbelopp

Utbytet av läkemedel på apotek är en succé. Nya beräkningar visar att läkemedlen skulle ha kostat åtta miljarder mer varje år om inte apotekspersonalen hade bytt till det läkemedel som har lägst pris. Den kritik som apoteksbranschen riktat mot systemet är kraftigt överdriven och ibland felaktig.

Läs mer om det generiska utbytet på apotek

Översyn av handelsmarginalen

Under 2011 och 2012 granskar TLV nivån på apotekens handelsmarginal. Inför att den svenska apoteksmarknaden omreglerades höjdes marginalen för att ge apoteksföretag rimliga förutsättningar att driva verksamhet och för att ge konsumenten ökad tillgänglighet och service på apotek. Nu ska vi se hur väl målet är uppnått och om marginalen behöver justeras.

Sidinformation


Publicerad
8 november 2011