Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Nyhetsbrev nr 4 2012

Apoteken visar positiva resultat trots kraftig expansion

Apoteksmarknaden har expanderat med över 300 nya apotek, längre öppettider och en mångfald av aktörer. Samtidigt har försäljningen av receptbelagda läkemedel inte ökat. Trots detta uppvisar de flesta apotek ett positivt resultat. Nivån på den ersättning som apoteken får av staten kommer därför inte ändras. Det konstaterar TLV i sin första uppföljning av den svenska apoteksmarknaden.

Se hela rapporten

Insulinpumpar kommer inte längre ingå i förmånssystemet

TLV har beslutat att insulinpumpar inte ska ingå i läkemedelsförmånerna. Besluten träder i kraft 1 december 2013. Landstingen kommer att fortsätta tillhandahålla insulinpumpar till patienter med diabetes. Genom en mer rationell hantering hoppas man också att fler patienter ska få tillgång till dessa produkter.

Mer om beslutet

Läkemedel för behandling av blödarsjuka kvar efter prissänkningar

Efter prissänkningar motsvarande 37 miljoner kronor har TLV beslutat att avsluta omprövningen av de läkemedel som används vid blödarsjuka (hemofili typ A). Samtliga preparat kvarstår i högkostnadsskyddet. TLV anser, i likhet med SBU, att ett nationellt kvalitetsregister behöver införas inom detta område.

Läs mer om prissänkningen

TLV ska göra hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter

TLV har fått i uppdrag av Regeringen att göra hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter. Detta innebär bland annat att TLV ska skapa kunskapsunderlag baserat på produkternas pris och kvalitet.

Läs mer om TLV:s hälsoekonomiska bedömningar

Apoteksföretaget ICA Cura får inte ge rabatt

Förvaltningsrätten i Stockholm har fastställt TLV:s beslut om att ICA Cura inte får ge rabatt på receptbelagda läkemedel.

Mer om Förvaltningsrättens dom

TLV förbättrar informationen till apoteken TLV erbjuder nu apoteken att snabbare kunna få information om ny periodens vara.

Via TLV:s nya tjänst kan de få uppgiften en till två dagar innan den når ut i deras expeditionssystem. Tjänsten har varit igång i omkring en vecka och över 200 personer på apotek har redan anmält att de vill få informationen via mejl.

Här kan du läsa mer om tjänsten

Sidinformation


Publicerad
3 maj 2012