Nyhetsbrev nr 6, 2017
Sverige får en miljard i återbäring av läkemedelsindustrin
Tack vare överenskommelser som tecknas mellan företag och landsting dämpas kostnaden för läkemedel i Sverige och för år 2017 beräknas läkemedelsbolagen betala tillbaka närmare en miljard kronor, vilket är trettio procent mer än tidigare år. Det framgår av TLV:s internationella rapport ”Utvecklingen av läkemedelsutgifter i Sverige”.
Läs mer
Slutrapport för medicinteknikuppdraget 2017
Nationell samordning av medicinteknik behövs för att skapa förutsättningar för jämlik vård och ge patienter tidig tillgång till ny och innovativ medicinteknik. Det skriver TLV i sin slutrapport av medicinteknikuppdraget.
Läs mer
Botande hepatit C-läkemedel subventioneras till alla patienter
Läkemedel som botar kronisk hepatit C kommer att subventioneras till alla patienter, oavsett fibrosstadium och genotyp. Det har TLV beslutat.
Svenskt utbytessystem sänker läkemedelspriserna snabbt
Det svenska utbytessystemet med periodens vara sänker priserna snabbt på receptbelagda läkemedel. Det bekräftas återigen av TLV:s årliga internationella prisjämförelse. För läkemedel som inte är utbytbara ligger de svenska priserna i linje med priserna i övriga länder.
Myndigheter föreslår nya modeller för att säkra tillgången till antibiotika
TLV och Folkhälsomyndigheten har i en rapport till regeringen presenterat hur Sverige kan säkra tillgången till antibiotika av särskilt medicinskt värde, bland annat finns förslag på en ersättningsmodell för nya antibiotika
Nytt kunskapsunderlag om biosimilarers användning och ekonomi
Det är okontroversiellt att välja en biosimilar vid nyinsättning av ett biologiskt läkemedel. Det finns heller inga hinder för läkare att byta till en biosimilar under pågående behandling (switch) när sjukdomen är i stabil fas och patienten är välinformerad. Det är ett par av slutsatserna som TLV och
Läkemedelsverket har presenterat i en rapport för regeringen.
Sidinformation
- Publicerad
- 18 december 2017