Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Nyhetsbrev nummer 4, 2021

Läs TLV:s fjärde nyhetsbrev för år 2021.

Helårsprognos för återbäring för läkemedel från sidoöverenskommelser

TLV prognostiserar i en ny rapport till regeringen att läkemedelsföretagen kommer att betala cirka 2,7 miljarder kronor i återbäring för läkemedel som omfattas av sidoöverenskommelser mellan företag och regioner för år 2021.

Läs mer om återbäringen

Beslut om höjd ersättning till apoteken för läkemedel i periodens vara-systemet

TLV har beslutat att höja den extra ersättning som apoteken får för expediering av läkemedel i periodens vara-systemet. Beslutet om höjningen baseras på en begränsad översyn av handelsmarginalen som genomförts under 2021.

Läs mer om höjd ersättning till apoteken

Jämförelsetjänst håller koll på priset för tandvård

På en rotfyllning kan det skilja flera tusen kronor i pris. Detta framgår av den oberoende prisjämförelsetjänsten Tandpriskollen, som drivs TLV. Här kan patienterna jämföra mellan olika behandlingar och mottagningar.

Läs mer om tandpriskollen

Hälsoekonomisk bedömning av Veklury för behandling av covid-19

TLV har tagit fram en hälsoekonomisk bedömning till NT-rådet för läkemedlet Veklury (remdesivir). Veklury används för behandling av coronavirussjukdom 2019 (covid-19) hos vuxna och ungdomar 12 år och äldre som behöver syrgastillskott.

Läs mer Veklury

TLV:s webbapplikation för TNF-hämmare visar utrymme för besparingar

TLV har tagit fram en webbapplikation som ska visa regionernas användning av TNF-hämmare och hur mycket pengar som teoretiskt är möjligt att spara genom att använda den billigaste produkten inom varje substansklass.

Läs mer om webbapplikationen för TNF-hämmare

Europeiska myndigheter startar HTA-nätverk

Den 29 september samlades cheferna för 19 europeiska HTA-myndigheter för att starta ett nätverk för strategiskt utbyte kring HTA-frågor.

Läs mer om HTA-nätverket

Hälsoekonomisk bedömning av Enhertu vid bröstcancer

TLV har tagit fram en hälsoekonomisk bedömning till regionerna för läkemedlet Enhertu. Utredningen gäller behandling av vuxna patienter med så kallad HER2-positiv bröstcancer som är spridd eller som inte går att operera och som tidigare har fått två eller fler typer av behandlingar riktade mot HER2.

Läs mer om Enhertu

TLV får ledande roll i europeiskt HTA-projekt

TLV är en av 13 europeiska myndigheter som nu ingår i ett projekt som får namnet EUnetHTA21. Myndigheten kommer ha en ledande roll då Niklas Hedberg, chefsfarmaceut på TLV blir ordförande i samarbetet.

Läs mer om EUnetHTA21

Sidinformation


Publicerad
20 december 2021