Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Internationell prisjämförelse av läkemedel 2017

Det svenska utbytessystemet med periodens vara sänker priserna snabbt på receptbelagda läkemedel. Det bekräftas återigen av TLV:s årliga internationella prisjämförelse. För läkemedel som inte är utbytbara ligger de svenska priserna i linje med priserna i övriga länder.

TLV följer och analyserar läkemedelsprisernas utveckling i Sverige och internationellt.

Den internationella prisjämförelserapporten är en del i TLV:s uppdrag att följa utvecklingen på den svenska läkemedelsmarknaden i ett internationellt perspektiv och är den fjärde rapporten av sitt slag.

Analysen bygger på nationella listpriser på AIP-nivå (Apotekens inköpspris).

Analysen jämför prisnivån på läkemedel som används i den svenska öppenvården med 19 andra europeiska länder: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Läkemedel har delats in i segment baserat på förutsättningen för konkurrens i Sverige; läkemedel som inte är utbytbara och läkemedel i periodens vara-systemet i mars 2017. Läkemedelsdata har grupperats efter substans, beredningsform och styrka.

Sidinformation