Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Bonviva nekas subvention

Länsrätten avslår läkemedelsföretaget Roches överklagande av beslutet att inte låta läkemedlet Bonviva ingå i högkostnadsskyddet. Länsrätten går på samma linje som Läkemedelsförmånsnämnden, LFN.

Länsrätten slår fast att priset för Bonviva är högre än andra liknande preparat inom högkostnadsskyddet. Samtidigt har företaget inte kunnat visa att Bonviva är mer effektivt än dessa preparat. Inte heller har företaget visat att doseringen en gång i månaden motiverar kostnaden för Bonviva. Därmed anser länsrätten att det höga priset för Bonviva inte är motiverat och avslår därför överklagandet.

- Vår uppgift är att få ut så mycket hälsa som möjligt för de skattemedel som går till subvention av läkemedel. Det finns betydligt billigare likvärdiga alternativ till Bonviva inom högkostnadsskyddet, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

Bonviva är en så kallad bisfosfonat som används för behandling av benskörhet.

LFN sade i december 2006 nej till Roches ansökan om att inkludera Bonviva i högkostnadsskyddet. Företaget kunde inte visa att Bonviva har en bättre effekt än andra likvärdiga preparat. Samtidigt fanns det alternativ inom högkostnadsskyddet som hade ett pris som var 43 procent lägre. LFN ansåg därför att priset var orimligt högt.

Sidinformation


Publicerad
14 oktober 2008