Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

H2-blockerare och Andapsin ut ur förmånen

H2-blockerare och Andapsin mot magsyrarelaterade sjukdomar subventioneras inte längre från och med den 1 juni 2008. LFN:s beslut har nu avgjorts i länsrätten.

I genomgången av läkemedel mot sjukdomar orsakade av magsyra från år 2006, beslutade Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, att läkemedlet Andapsin (sukralfat) samt gruppen H2-blockerare och inte längre skulle ingå i högkostnadsskyddet.

- Det finns likvärdiga och billigare alternativ till Andapsin, därför är det inte rimligt att subventionera det. För H2-blockerarna anser vi att de patienter som har de största medicinska behoven ska ha mer av sjukvårdens resurser. Läkemedel mot så lindriga besvär som halsbränna ska inte samhället subventionera, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

För Andapsin var motivet till LFN:s beslut att läkemedlet är dyrare än andra som ger motsvarande medicinsk effekt. Företaget överklagade beslutet och länsrätten avgjorde ärendet. Företaget har inte överklagat länsrättens dom.

H2-blockerare är äldre läkemedel, som främst används för mindre allvarliga tillstånd som orsakas av magsyra. LFN har tidigare sagt att lindrigare former av halsbränna och sura uppstötningar ger upphov till så små livskvalitetsförluster att behandlingen inte ska subventioneras av samhället.

För svårare former av besvär orsakade av magsyra finns effektivare läkemedel.

Några av de företag som säljer H2-blockerare överklagade LFN:s beslut. De rättsliga processerna är nu avgjorda.

Detta innebär att det inte finns några H2-blockerare inom förmånen från och med den 1 juni 2008.

Sidinformation


Publicerad
14 oktober 2008