Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Metvix mot hudcancer beviljas subvention

Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, har beslutat att Metvix ska ingå i högkostnadsskyddet. Krämen Metvix används för behandling av hudförändringar som hudcancer och förstadier till hudcancer.

Metvix masseras in i hudförändringen och får verka några timmar, vilket gör de sjuka hudcellerna ljuskänsliga. Hudpartiet bestrålas därefter med ett speciellt rött ljus. Detta gör att den angripna huden lossnar och kan skrapas bort. Behandlingen ges vid ett tillfälle och upprepas efter ungefär en vecka om resultatet inte är tillräckligt bra.

Metvix används för att behandla förstadier till hudcancer som aktinisk keratos och Bowens sjukdom. Preparatet används också vid basalcellscancer som är den vanligaste formen av hudcancer.

- Man kan reagera olika på samma behandling, därför behövs ofta flera behandlingsalternativ. Metvix ger patienterna ytterligare ett alternativ till ungefär samma kostnad. Vi vill få ut så mycket hälsa som möjligt för varje skattekrona som går till läkemedel, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

Överlevnaden vid hudförändringar som basalcellscancer, aktinisk keratos och Bowens sjukdom är god. Sjukdomarna behandlas bäst med kirurgi och frysbehandling, så kallad kryoterapi. Metvix är ett kostnadseffektivt alternativ till kirurgi och kryoterapi med mindre risk för ärrbildning och pigmentförändringar. Detta kan vara viktigt för patienten eftersom de aktuella hudförändringarna ofta förekommer i ansiktet.

Metvix finns i läkemedelsförmånerna från den 13 maj 2008.

Sidinformation


Publicerad
14 oktober 2008