Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

P-ringen Nuvaring får inte subvention

Preventivmedlet Nuvaring är fyra gånger dyrare än det billigaste jämförbara p-pillret. Därför har LFN beslutat att p-ringen Nuvaring inte ska subventioneras och därmed inte räknas in i högkostnadsskyddet.

- Vårt arbete syftar till att få ut så mycket medicinsk effekt som möjligt för de skattepengar som går till subventioner. Det är inte rimligt att samhället ska subventionera dyra preventivmedel när det finns alternativ som ger samma skydd men till ett lägre pris, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

Nuvaring från Organon är ett hormonellt preventivmedel som innehåller gestagen och östrogen. P-ringen är ett så kallat vaginalinlägg som sätts in i slidan för en treveckorsperiod. Efter en veckas uppehåll sätts en ny p-ring in för nästa period.

Inom förmånerna finns p-piller som liksom Nuvaring innehåller en kombination av gestagen och östrogen men som endast kostar en fjärdedel av vad Nuvaring kostar. Årskostnaden för Nuvaring är cirka 1 200 kronor, det billigaste jämförbara p-pillret kostar 300 kronor för ett års kontinuerligt skydd. Företaget har inte visat att Nuvaring ger ett effektivare skydd mot graviditet än p-piller eller har andra fördelar som kan motivera det högre priset.

LFN anser inte att preventivmedlet Nuvaring är kostnadseffektivt och har därför beslutat att det inte ska subventioneras. Det kommer inte att räknas in i högkostnadsskyddet.

Sidinformation


Publicerad
14 oktober 2008