Parkinsonläkemedlet Duodopa beviljas subvention
-De personer som är aktuella för behandling med Duodopa är mycket svårt sjuka och behöver bra, effektiva läkemedel. Det är viktigt för oss att samhällets pengar satsas på de patientgrupper som har de största behandlingsbehoven, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.
Vid Parkinsons sjukdom avtar kroppens förmåga att producera signalsubstansen dopamin som hjärnan behöver för att skicka signaler mellan hjärncellerna. Symtom på Parkinson är minskad rörlighet och förmåga att initiera och styra kroppens rörelser. Sjukdomen går inte att bota men läkemedel kan lindra eller bromsa upp förloppet. Långt framskriden är Parkinson förknippad med stora svårigheter att kontrollera kroppens rörelser och med minskad livskvalitet.
Parkinsons sjukdom kan behandlas genom att tillföra hjärnan nytt dopamin i form av läkemedelssubstansen levodopa, inledningsvis i tablettform. Duodopa innehåller levodopa samt substansen karbidopa. Patienten tillförs läkemedlet via tunntarmen genom en inopererad sond. Jämfört med tabletter ger Duodopa patienten en jämnare tillförsel av levodopa.
Läkemedlet är godkänt som särläkemedel för behandling av svårt sjuka patienter som lider av långt framskriden Parkinson. För dessa patienter är Duodopa också en kostnadseffektiv behandling trots den höga kostnaden.
Ett särläkemedel kännetecknas bland annat av att det är utvecklat för en mycket liten patientgrupp med livshotande, svårt funktionsnedsättande och allvarliga kroniska tillstånd.
Duodopa ingår i läkemedelsförmånerna och räknas in i högkostnadsskyddet från och med den 25 juni 2008.
För ytterligare information kontakta:
Cecilia Hultin, tf informationschef, telefon: 08 568 420 88
Sidinformation
- Publicerad
- 14 oktober 2008