Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Sänkta priser för läkemedelskopior sparade fem miljarder

Priserna på läkemedelskopior fortsatte att falla under 2007. Sedan systemet med utbyte av likvärdiga läkemedel infördes på landets apotek har prisnivån för kopiorna halverats. Prisnedgången på dessa läkemedel motsvarade bara under 2007 en besparing på fem miljarder kronor.

Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, hanterar över 10 000 prisansökningar varje år. De flesta handlar om prissänkningar på så kallade generika, det vill säga kopior av läkemedel vars patent har gått ut. Det nya systemet för utbyte av läkemedel infördes 2002. Det innebär att Apoteket alltid lämnar ut det billigaste likvärdiga läkemedlet till kunden.

- Bytena av läkemedel skapar utrymme för att ha råd med fler och dyrare läkemedel i framtiden. Vi får ut mer hälsa för de skattepengar som går till subvention av läkemedel, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

Läkemedelsföretagen konkurrerar om att alltid erbjuda det lägsta priset på generika, så att det är deras läkemedel som Apoteket säljer till kunden. Priskonkurrensen har resulterat i att prisnivån på läkemedelskopior har halverats sedan 2002. Ett exempel är den tidigare storsäljaren Zocord mot höga blodfetter. Sedan patentet gick ut har priset på detta läkemedel sjunkit cirka 95 procent.

Siffrorna är hämtade ur LFN:s årsredovisning för år 2007 som presenteras denna vecka.

Sidinformation


Publicerad
21 oktober 2008