Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Kolesterolsänkande läkemedel nekas subvention

Läkemedelsförmånsnämnden (LFN) avslår ansökan om subvention för det kolesterolsänkande läkemedlet Cholestagel. LFN bedömer att det finns billigare alternativ inom högkostnadsskyddet i dag.

Cholestagel är ett kolesterolsänkande läkemedel som binder gallsyror i tarmen. LFN anser att det finns alternativa och mer kostnadseffektiva läkemedel inom högkostnadsskyddet i dag och avslår därmed ansökan.

- Cholestagel har inte visat sig ha bättre förmåga att sänka kolesterolet än andra gallsyrebindande läkemedel inom högkostnadsskyddet och vi bedömer att det finns andra mer kostnadseffektiva alternativ. Vår uppgift är att se till att samhället får så mycket hälsa för pengarna som möjligt, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

Behandling med Cholestagel utgör ett alternativ till andra gallsyrebindande läkemedel men har en högre behandlingskostnad. Det finns i dag flera olika behandlingsmetoder för att sänka kolesterolet, varav så kallade statiner är de vanligaste. Gallsyrebindande läkemedel används framförallt i kombination med andra kolesterolsänkande läkemedel.

LFN hanterar drygt 9 000 ansökningar per år. De allra flesta inom ramen för det så kallade generiska utbytet, som innebär att Apoteket byter ut ett läkemedel mot den billigaste likvärdiga kopian. Sedan generikareformen trädde i kraft i oktober 2002 beräknas samhället ha sparat drygt sju miljarder kronor på läkemedelsbytena.

Sidinformation


Publicerad
5 november 2008