TLV pressar priset på läkemedel mot prostatabesvär
Just nu granskar TLV de läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär som ingår i högkostnadsskyddet. Granskningen har satt press på läkemedelsföretagen som sänkt priserna på sina alfa-receptorblockerare mot prostatabesvär. Det innebär att kostnaden för samhället och patienterna sänks med 74 miljoner kronor per år.
Godartad prostataförstoring är en mycket vanlig sjukdom som drabbar mer än en tredjedel av alla män över 50 år. Just nu granskar TLV alla läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär som ingår i högkostnadsskyddet. Prisskillnaderna för behandling med alfa-receptorblockerare mot prostatabesvär visade sig vara stora. Den billigaste behandlingen kostade bara en tiondel av den dyraste, trots att de har samma medicinska effekt. TLV har därför satt ett pristak för behandling med alfa-receptorblockerare.
- Det är inte rimligt att samhället ska subventionera dyra läkemedel när det finns andra alternativ med samma medicinska effekt till en bråkdel av priset. Vårt uppdrag är att få ut så mycket hälsa som möjligt för de skattepengar som går till läkemedel, säger generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund, TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.
För att inte uteslutas ur högkostnadsskyddet har flera läkemedelsföretag valt att sänka priset på sina dyra originalläkemedel. Xatral OD har sänkt sitt pris från 8,45 kronor till 3 kronor per tablett och Alfadil BPH från 7,80 kronor till 3 kronor per tablett. Sänkningarna innebär att 74 miljoner kronor per år frigörs.
- Det är inte acceptabelt att prisskillnaderna för likvärdiga medicinska alternativ är så stora inom en läkemedelsgrupp. När det gäller alfa-receptorblockerare mot prostatabesvär fattade vi därför beslut om ett pristak som läkemedelsföretagen fick förhålla sig till. Pengarna som frigörs för landstingen kan användas inom andra angelägna områden i vården, säger generaldirektör Gunilla Hulth-Backlund.
Hela granskningen av läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär presenteras i december 2009. TLV granskar systematiskt alla läkemedel som via högkostnadsskyddet är subventionerade av samhället. Totalt ska 49 läkemedelsgrupper granskas. Näst på tur står läkemedel mot diabetes.
Sidinformation
- Publicerad
- 3 mars 2009