Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Asmanex ingår inte i högkostnadsskyddet

Astmamedicinen Asmanex ingår inte i högkostnadsskyddet från och med den 10 mars 2009. Länsrätten går på TLV:s linje och slår fast att företaget Schering-Ploughs läkemedel Asmanex är för dyrt. Asmanex kostar 60-70 procent mer än andra likvärdiga läkemedel.

TLV presenterade i maj 2007 resultatet av sin granskning av 43 läkemedel mot astma, KOL och hosta som då ingick i högkostnadsskyddet.

Vid genomgången visade det sig att Asmanex var 60-70 procent dyrare än det billigaste alternativet. TLV beslutade att Asmanex inte längre skulle ingå i högkostnadsskyddet då det fanns billigare alternativ med lika bra eller bättre medicinsk effekt.

- Det finns ett stort sortiment av läkemedel mot astma och så stora prisskillnader är inte acceptabelt. Vårt jobb är att se till att få ut så mycket hälsa som möjligt för de skattepengar som går till läkemedel, säger Gunilla Hulth-Backlund.

Schering-Plough som står bakom produkten överklagade beslutet till Länsrätten.

Länsrätten har nu meddelat att de inte beviljar företagets överklagande och att Asmanex inte ska ingå i högkostnadsskyddet.

- Länsrättens beslut om att Asmanex inte längre ska ingå i högkostnadsskyddet frigör upp till 7 miljoner kronor per år. Pengar som kan användas till andra angelägna områden inom hälso- och sjukvård, säger Gunilla Hulth-Backlund, generaldirektör på TLV.

De som i dag använder Asmanex bör uppsöka sin läkare för att få ett likvärdigt läkemedel utskrivet.

Sidinformation


Publicerad
4 mars 2009