Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Granskning av inkontinens- och prostataläkemedel frigör miljoner

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har granskat användningen av läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär. Användningen är i stora drag kostnadseffektiv med undantag för Avodart mot godartad prostataförstoring som därför utesluts ut högkostnadsskyddet. Granskningen har också lett till prissänkningar av ett flertal produkter. Granskningen bedöms frigöra 30 miljoner kronor per år, pengar som kan användas till andra angelägna områden inom hälso- och sjukvården.

- Avodart kommer inte längre att ingår i högkostnadsskyddet för att det kostar åtta gånger mer än generiskt finasterid som ger likartad medicinsk effekt. Beslutet frigör 23 miljoner kronor per år. TLV:s mål är att få ut mesta möjliga hälsa för de pengar som går till subvention av läkemedel, säger Thord Redman, chef för avdelningen för omprövning av läkemedelssubventioner på TLV.

Granskningen har också lett till en 20-procentig prissänkning av läkemedlet Minirin, ett läkemedel som används av barn som har med problem med sängvätning respektive vuxna som behöver tömma blåsan flera gånger per natt. Prissänkningen frigör 7 miljoner kronor per år.

Utöver besluten om Avodart och Minirin som frigör totalt 30 miljoner kronor granskade TLV under 2009 en annan typ av läkemedel mot godartad prostataförstoring, så kallade alfa-receptorblockerare. Samtliga läkemedel fick vara kvar i högkostnadsskyddet men till betydligt lägre priser. Granskningen ledde till en prissänkning motsvarande 52 miljoner kronor per år. Sammantaget frigör därför genomgången av läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär 82 miljoner kronor.

TLV har också beslutat att begränsa användningen av Proscar. Läkemedlet är ett originalläkemedel som innehåller det verksamma ämnet finasterid. Idag finns finasterid tillgängligt för mindre än halva priset och ska därför användas vid nyinsättning. De patienter som idag använder Proscar kan fortsätta att använda läkemedlet fram till att de behöver ett nytt recept, då ska generisk finasterid skrivas ut istället.

Besluten träder i kraft 15 oktober 2010.

Sidinformation


Publicerad
29 juni 2010