Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Apotek kastar läkemedel som borde returneras

I Dagens Medicin (nummer 13) berättar receptarien Erica Reimhagen om hur apotek slänger mängder med läkemedel i stället för att returnera dem när de inte lyckats sälja ut sina lager. Frågan om apotekens rätt att returnera varor borde kunna lösas i avtal mellan aktörerna. Om så inte sker är TLV beredda att vidta åtgärder som innebär att problemet hanteras samtidigt som det generiska utbytet kan fortsätta att frigöra stora summor till andra angelägna områden inom hälso- och sjukvården.

- Apoteken är en del av hälso- och sjukvården och bidrar till att vi får mer hälsa för pengarna genom att byta läkemedel till det billigaste utbytbara alternativet. Systemet med generiskt utbyte frigör stora summor skattemedel som i stället kan användas till andra angelägna områden inom hälso- och sjukvården, säger Gunilla Hulth- Backlund, generaldirektör på TLV.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, gör nu en översyn av systemet med periodens vara för att se om vi kan göra förändringar som innebär att systemet fungerar ännu bättre. Men att ge apoteken möjlighet att returnera läkemedel som de inte lyckats sälja är en fråga som i sig borde kunna lösas i avtal mellan berörda aktörer.

TLV välkomnar därför att Sveriges Apoteksförening tagit initiativ till att bjuda in läkemedelsindustrin, distributörerna, generikaleverantörerna och parallellhandlarna till samtal om detta. Utgångspunkten måste också vara att apoteken ska ha en god hantering av leverans och lager.

- Om det visar sig att frågan inte kan lösas på detta sätt är TLV beredda att vidta åtgärder eller föreslå lagändringar som innebär att problemet hanteras samtidigt som samhället kan fortsätta att tjäna stora summor på utbytet till gagn för hälso- och sjukvården, säger Gunilla Hulth-Backlund.

Sidinformation


Publicerad
5 april 2011