Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Inte tillåtet att ge rabatt på receptbelagda läkemedel

TLV, Tandvårds – och läkemedelsförmånsverket, vann målet om MedMera kundkort mot Kronans Droghandel även i Kammarrätten. Det står därmed klart att Kronans droghandel inte får använda kundkort med bonuspoäng för att ge kunderna rabatt på receptbelagda läkemedel inom högkostnadsskyddet.

Det är enligt lag inte tillåtet att ge rabatt på receptbelagda läkemedel som subventioneras av samhället. Det skulle leda till att kunder får betala olika pris beroende på vilket eller vilka apotek man har tillgång till. Användningen av kundkort vid försäljning av receptbelagda läkemedel i högkostnadsskyddet snedvrider dessutom konkurrensen vilket kan drabba mindre apoteksaktörer.

Kronans Droghandel har bland annat hävdat att rabatten i det här fallet är tillåten eftersom den rabattcheck som delas ut i ett senare skede inte får användas vid köp av receptbelagda läkemedel. TLV har dock hävdat att även en sådan rabatt som utgår i efterhand är otillåten eftersom rabatten genererades redan vid inköp av receptbelagda läkemedel. Kammarrätten går på TLV:s linje och avslår därför Kronans Droghandels överklagan.

Sidinformation


Publicerad
20 februari 2012