Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

AstraZeneca gick ut med missvisande information om läkemedlet Atacand

Nämnden för bedömning av läkemedelsinformation, NBL, anser i likhet med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, att AstraZeneca gått ut med missvisande information till läkare. Företaget uppmanas nu av NBL att ändra sin läkemedelsinformation och åläggs en avgift på 90 000 kronor.

AstraZeneca skrev i ett brev till läkare att de kunde erbjuda patienterna att fortsätta ta blodtrycksmedicinen Atacand, eftersom man justerat priset till att motsvara årskostnaden för högkostnadsskyddet. TLV ansåg att detta var missvisande och anmälde till NBL. I sitt beslut slår nu NBL fast att AstraZeneca handlat i strid mot god sed på läkemedelsinformationens område. Enligt NBL har Astra Zeneca felaktigt förmedlat intrycket att patienter inte behöver betala någon extra kostnad utöver den som de har för läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet.

Företaget uppmanas nu av NBL att ändra sin läkemedelsinformation och åläggs att betala en så kallad NBL-avgift på 90 000 kronor för att man gått ut med missvisande information.

Sidinformation


Publicerad
2 september 2013