Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Över 30 apotek får glesbygdsbidrag

TLV har beslutat att ge glesbygdsbidrag till drygt 30 apotek. Totalt får de dela på närmare nio miljoner kronor. "Det är viktigt att patienter som bor i glesbygden kan hämta ut sin medicin", säger apoteksavdelningens chef Inger Erlandsson.

Totalt kommer närmare nio miljoner att betalas ut i glesbygdsbidrag till 31 apotek. Sju apotek som ansökt fick avslag.

Enligt reglerna är ett apotek berättigat till bidrag om det närmaste apoteket ligger på minst 20 kilometers avstånd. Intäkterna av receptbelagda läkemedel får heller inte överstiga 10 miljoner kronor och inte understiga 1 miljon kronor. De måste dessutom ha en viss öppethållandetid för att vara berättigade till bidrag.

När glesbygdsbidraget infördes bedömde TLV att 57 apotek skulle kunna komma ifråga för glesbygdsbidrag.

– Vi fick in färre ansökningar än vad vi räknat med, men vår tidigare beräkning baserades på apotekens försäljning av receptbelagda läkemedel och lönsamhet för år 2011, säger apoteksavdelningens chef Inger Erlandsson.

De två kedjor som fått mest i bidrag är Apotek Hjärtat och Apoteket AB och flest glesbygdsbidrag har gått till apotek som finns i Västerbotten.  Mest fick Apotek Hjärtat i Ankarsrum som fick drygt en halv miljon kronor i bidrag. Minst bidrag fick Kronans Apotek i Arjeplog som erhöll närmare 10 000 kronor.

Sidinformation


Publicerad
17 juni 2014