Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Fler patienter med hepatit C får behandling

TLV har beslutat att läkemedlet Daklinza för behandling av kronisk hepatit C ska ingå i högkostnadsskyddet för de som är svårast sjuka.

– Vårt beslut betyder att ytterligare en patientgrupp med hepatit C får tillgång till en ny effektiv behandling, säger Sofia Wallström, generaldirektör på TLV.

Läkemedelsbolaget och landstingen har dessutom träffat en överenskommelse som innebär att de delar på risken för osäkerheter när det gäller behandlingslängd.

I Sverige finns cirka 40.000 patienter med kronisk hepatit C. Det pris som företaget begär för Daklinza innebär en mycket hög kostnad för att behandla alla dessa patienter.

– Vi kan konstatera att vården på kort sikt inte har kapacitet att behandla alla med kronisk hepatit C, oavsett svårighetsgrad. Det är därför viktigt att de svårast sjuka får behandling först, säger Sofia Wallström på TLV.

Subventionen är tidsbegränsad och gäller till och med den 1 juli 2015.

Om läkemedlet Daklinza

Daklinza är avsett att användas hos patienter med genotyp 1, 3 och 4 av kronisk hepatit C, och botar i de flesta fall sjukdomen hos dessa patienter. Daklinza ska alltid användas i kombination med andra läkemedel. Läkemedelsverket rekommenderar att dessa andra läkemedel inte är interferoner.

Daklinza ingår i högkostnadsskyddet för de svårast sjuka som har en mycket skadad lever, men också för de patienter som genomgått organtransplantation eller uppvisar svåra sjukdomar på andra organ än levern till följd av hepatit C-infektion.

För patienter med genotyp 1 och 4 subventioneras Daklinza endast för patienter som inte blivit hjälpta av tidigare behandling med så kallade proteashämmare som hindrar att viruset förökar sig. För patienter med genotyp 3 subventioneras Daklinza oavsett tidigare behandlingserfarenhet.

Sidinformation


Publicerad
15 december 2014