2022 års första prognos av besparingar från sidoöverenskommelser
TLV prognostiserar i en ny rapport till regeringen att läkemedelsföretagen kommer att betala cirka 2,4 miljarder kronor i återbäring för läkemedel som omfattas av sidoöverenskommelser mellan företag och regioner för år 2022.
Det är ungefär 329 miljoner kronor lägre än den återbäring som betalades för 2021 och 447 miljoner kronor lägre än återbäringen från 2020. Det innebär dock inte att samhällets kostnader för dessa läkemedel har ökat i samma omfattning eftersom de fastställda priserna också kan ha minskat.
– Antalet sidoöverenskommelser och den sammanlagda återbäringen minskar. En stor förklaring till minskningen är att flera sidoöverenskommelser löpt ut utan att ersättas av nya sidoöverenskommelser inklusive sidoöverenskommelser för TNF-hämmare som upphörde att gälla under 2021. Det kompenseras till viss del av att nya sidoöverenskommelser har tillkommit säger Pontus Johansson, enhetschef på TLV.
De senaste åren har många nya läkemedel introducerats i ett allt tidigare skede. Det gör att osäkerheterna kring effekterna av dessa läkemedel ofta är stora. Sedan 2014 har därför regionerna och läkemedelsbolagen kommit överens om att bolagen ska lämna en viss del av läkemedelskostnaden i återbäring till regionerna. Syftet är att säkerställa att kostnaden för nya läkemedel är rimlig, hantera osäkerheter och skapa förutsättningar för fler patienter att få tidig tillgång till behandling.
Sidoöverenskommelserna har också stimulerat konkurrens vilket har sänkt kostnaderna för många läkemedel. TLV koordinerar denna process och följer löpande upp utfallet.
Sidinformation
- Publicerad
- 23 juni 2022