Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Kampanj för att stärka tandvårdens patienter

Idag presenterar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, en kampanj för att informera om vilka rättigheter man har som patient i tandvården och vilken skyldighet tandvården har att ge opartisk information om bland annat prissättning och behandlingsalternativ. Kampanjen ”Dina tänder, Dina rättigheter” är en del av en större informationsinsats för att stärka tandvårdens patienter.

Det finns ett stort behov av information om tandvård till både patienter och vårdgivare. Bland annat om vilka ekonomiska stöd som finns och hur de är utformade. Patienter behöver kunskap för att kunna göra välgrundade val genom att jämföra priser och förstå tandvårdens referenspris och vårdgivarnas prissättning.

Prisjämförelsetjänsten tandpriskollen.se lanserades av TLV 2020. I samband med kampanjen förstärker nu TLV tjänsten med ytterligare information. På tandpriskollen.se finns nu korta filmer om de olika stöden och vad man har rätt till som patient i tandvården. Det finns också material för utskrift som man kan skriva ut och ta med när man besöker sin mottagning eller som mottagningen kan skriva ut och ge till sina patienter. Tandpriskollen uppdaterades också nyligen med ny design, nya funktioner, förbättrad sökmotor och fokus på att göra tjänsten så användarvänlig som möjligt. Genom att använda Tandpriskollen som ett nav för information om tandvård vill TLV göra det lättare för tandvårdspatienterna att ta del av samlad information som idag finns hos flera aktörer.

Med start idag kommer kampanjen även synas i:

  • Sociala medier (Facebook, Instagram, TikTok och Youtube).
  • TV4 Play, reklamradio, magasinsajter och poddar.
  • I det offentliga rummet (ljustavlor och bussar)
  • Ett urval av fackpress och bland annat Senioren och PRO Pensionären.

Besök www.tandpriskollen.se Länk till annan webbplats.

Fakta

Informationsinsatsen för att stärka tandvårdens patienter är ett regeringsuppdrag som genomförs i dialog med Försäkringskassan, Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner, Privattandläkarna, Praktikertjänst, Folktandvården, patient-, professions-, brukar- och anhörigorganisationer.

Uppdraget ska återrapporteras till regeringen senast 31 maj.

Läs mer om uppdraget hos Regeringen Länk till annan webbplats..

Sidinformation


Publicerad
29 januari 2024