Farmaceutiska tjänster kan förbättra läkemedelsanvändningen
De två farmaceutiska tjänster som har testats kan införas på apotek, förutsatt att rätt finansiering, reglering och teknisk lösning finns på plats. Det är slutsatsen efter TLV:s regeringsuppdrag.
Regeringen gav i slutet på 2020 TLV i uppdrag att genomföra en försöksverksamhet med farmaceutiska tjänster på apotek. Två tjänster har testats och utvärderats: Inhalationsvägledning och Apotekens läkemedelssamtal. Syftet med försöken var att förbättra hur patienter använder sina läkemedel genom farmaceutisk rådgivning och stöd på apoteken.
– Båda tjänsterna har visat sig förbättra patienternas läkemedelsanvändning. Försöken visar att apoteken kan bidra mer till detta genom att i större utsträckning använda sin farmaceutiska kompetens, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV.
Inhalationsvägledning förbättrar patienters inhalationsteknik
Inhalationsvägledning riktar sig till patienter med astma eller kol som använder inhalationsläkemedel. Behovet av utbildning i hur inhalatorn ska användas är stort och tjänsten på apotek kan komplettera övriga insatser för den här patientgruppen. Under försöket korrigerade farmaceuterna fel som patienterna gjorde i hälften av de inhalationsvägledningar som genomfördes. Tjänsten ger patienterna bättre förutsättningar att få full effekt av sina läkemedel.
Läkemedelssamtal ökar följsamhet vid behandling av höga blodfetter
Apotekens läkemedelssamtal består av två motiverande samtal med patienter som ska påbörja en behandling med ett läkemedel ur läkemedelsgruppen statiner som används mot höga blodfetter. Tjänsten syftar till att öka följsamheten till behandlingen. Utvärderingen av försöket gjordes av forskare vid Uppsala universitet. Den visade att patienterna som fått läkemedelssamtalen oftare fortsätter hämta ut sina läkemedel jämfört med de som får standardservice på apotek. Läkemedelssamtalen leder också till att patienter får bättre förståelse för hur och när de ska ta sitt läkemedel.
Farmaceutiska tjänster kan införas på apotek och finansieras med ett statligt ramanslag
TLV föreslår att tjänsterna ska finansieras genom ett statligt ramanslag och ersättas per genomförd tjänst. Detta skulle ge ett årligt bidrag på cirka 18 miljoner kronor för inhalationsvägledning och 5,8 miljoner kronor för läkemedelssamtal när båda tjänsterna införs fullt ut. TLV anser att tjänsterna kan införas stegvis, vilket leder till att kostnaden blir lägre initialt.
Regeringen bör ge E-hälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en teknisk lösning och regler
Regeringen bör ge E-hälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en långsiktig teknisk lösning och reglering för båda tjänsterna. Under en övergångsperiod kan inhalationsvägledning införas med en förenklad process. Det möter patienternas behov och drar maximal nytta av det arbete som gjorts under försöken. För att säkerställa tjänsternas kvalitet och förhindra fusk bör Läkemedelsverket, IVO och TLV ha tillsynsansvar över farmaceutiska tjänster.
Sidinformation
- Publicerad
- 16 december 2024