Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Årsredovisning 2024: Säkerhet och utveckling av prissättning av läkemedel har präglat året på TLV

Året 2024 var händelserikt. TLV drabbades i början av året av en it-attack som krävde mycket resurser. Trots det genomförde myndigheten det löpande arbetet och levererade samtliga regeringsuppdrag. TLV tog fram förslag på hur tillgången till läkemedel för sällsynta sjukdomar kan öka, avslutade uppdraget om farmaceutiska tjänster och förberedde inför den nya förordningen om HTA inom EU.

Året som gick präglades på många sätt av den it-attack som riktades mot myndighetens it-leverantör i början av 2024. Effekterna för TLV som myndighet blev stora både ekonomiskt och praktiskt. It-attacken påverkade också läkemedelsförmånerna, bland annat ökade kostnaderna med cirka 110 miljoner som en följd av att systemet med periodens vara påverkades stort.

Fokus på säkerhets- och beredskapsfrågor

Både det som händer i omvärlden och it-attacken har satt fokus på hur viktigt det är med säkerhet och beredskap, vilket myndigheten också prioriterade under året.

  • Vi som statlig myndighet måste ha en väl utvecklad kontinuitetsplanering och ett stabilt säkerhetsarbete. Att ha bred omvärldsbevakning, goda etablerade kontakter med andra aktörer, stor flexibilitet och redundans i verksamheten är avgörande för att klara detta nya läge, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV.

Sårbarheten för brist på äldre läkemedel har minskat

Under en rad år har bristen på äldre läkemedel varit stor. Under 2023 höjde TLV taket för en del priser för periodens vara på apotek och vår utvärdering visar att sårbarheten nu har minskat betydligt. För att minska risken för brister framöver kommer myndigheten att utveckla takprissystemet ytterligare.

Omfattande arbete inför nya HTA-förordningen

Under 2024 arbetade TLV intensivt på att förbereda för genomförandet av den nya HTA-förordningen, som började gälla i början av 2025. Tillsammans med två andra myndigheter lämnade TLV förslag till regeringen på hur vi i Sverige behöver samordna oss för att leva upp till förordningens krav.

Farmaceutiska tjänster kan införas på apotek

Efter fyra år slutredovisade TLV regeringsuppdraget om att genomföra en försöksverksamhet med farmaceutisk tjänst på apotek. TLV drog slutsatsen att de två tjänsterna som testats kan införas på apotek om rätt finansiering, reglering och teknisk lösning finns på plats.

Ny tandvårdsreform förbereds

Året präglades av den tandvårdsreform som regeringen planerar ska träda i kraft 2026. TLV stöttade utredningen med fakta, underlag och personal och har börjat planera för att ta en aktiv roll i genomförandet av reformen.

Fler patienter kan få behandling för sällsynta hälsotillstånd

Under året slutrapporterade TLV uppdraget om att ge fler patienter möjlighet att få behandling för sällsynta hälsotillstånd. Förslaget som presenterades i uppdraget innebär en förändring av den värdebaserade prissättningen och hur TLV hittills har utvärderat läkemedel.

Ny strategi för att peka ut riktningen

TLV:s ansvar omfattar en rad komplexa regelverk och system. I takt med att omvärlden förändras och arbetstempot ökar, finns behov av att jobba med förenklingar och uppdateringar av både arbetssätt och regelverk. Under året antog TLV en ny strategi inför 2030 som tydliggör den övergripande riktningen för myndigheten.

Sidinformation


Publicerad
24 februari 2025