Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Fler patienter kan få subventionerad behandling mot högt kolesterol

Tidigare har PCSK9-hämmarna, Repatha och Praluent, som behandlar högt kolesterol och blodfettsrubbningar, subventionerats för en liten grupp patienter. Efter TLV:s beslut subventioneras behandlingen för fler patienter.

TLV, företagen och landstingen har haft trepartsöverläggningar angående Repatha och Praluent. Inom ramen för överläggningarna har landstingen och företagen tecknat sidoöverenskommelser som utgör en del av TLV:s beslutsunderlag. Detta har resulterat i att Repatha och Praluent fortsätter att ingå i högkostnadsskyddet, men nu för en bredare patientgrupp, från och med den 1 januari 2019.

– I och med sidoöverenskommelserna sjunker kostnaden för att behandla med PCSK9-hämmare. Detta gör det möjligt för fler patienter att få tillgång till subventionerad behandling, säger Sophia Brodin, enhetschef på TLV.

Repatha och Praluent är förebyggande behandlingar som ska användas som tillägg till kostomläggning och i de flesta fall i kombination med andra blodfettssänkande läkemedel.

I Sverige finns det över 800 000 patienter som behandlas för högt kolesterol. För majoriteten av dessa är behandling med statiner och ezetemib i kombination med kostomläggning tillräckligt.

Sidinformation


Publicerad
26 november 2018