Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Om Tandpriskollen

För att göra det lättare för dig som patient att jämföra priser har TLV tagit fram Tandpriskollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en digital prisjämförelsetjänst för tandvård.  

Det är fri prissättning på tandvårdsmarknaden. Det innebär att varje tandläkare och tandhygienist kan ta vilket pris de vill för den tandvård de utför.

Tandpriskollen ska ge patienter en bild av prisnivåerna hos både Folktandvården och privata tandläkare och gör det möjligt för dig att jämföra priserna för olika behandlingar, men även för enskilda åtgärder per mottagning. Alla behandlingar och åtgärder som visas i tjänsten är sådana som omfattas av det statliga tandvårdsstödet och priserna baseras på det som patienter faktiskt har betalat för sin tandvård.

På Tandpriskollen finns sammanlagt uppgifter om priserna för 200 åtgärder från över 3 000 tandvårdsmottagningar i Sverige.

Tandpriskollen är en digital prisjämförelsetjänst, där du kan få en bild av prisnivåerna inom tandvården och göra jämförelser mellan olika tandvårdsmottagningar. Gå till Tandpriskollens webbplats, öppnas i nytt fönster eller flik. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kan jämföra priser för olika behandlingar och åtgärder mellan olika tandvårdsmottagningar. Priserna i Tandpriskollen baseras på priser som faktiskt betalats av patienter i tandvården. Tandpriskollen omfattar tandvårdsmottagningar som är anslutna till det statliga tandvårdsstödet, vilket i stort sett är alla tandvårdsmottagningar.

Det är fri prissättning på tandvård och priserna skiljer sig åt mellan vårdgivare. Tandpriskollen kan hjälpa dig att få en uppfattning om priserna i tandvården och jämföra mellan vårdgivare.

Tandpriskollen omfattar tandvårdsmottagningar som är anslutna till det statliga tandvårdsstödet, vilket i stort sett är alla tandvårdsmottagningar.

Priserna i Tandpriskollen uppdateras tre gånger om året; januari, juli och oktober.

Priserna som visas är medianpris för de senaste sex månaderna och är inte nödvändigtvis vad mottagningen skulle debitera dig. Du ska alltid få en prisuppgift av din tandläkare eller tandhygienist utifrån ditt behov av tandvård.

Priserna i Tandpriskollen visar priset innan tandvårdsersättning är avdragen.

Priserna i Tandpriskollen är ett medianpris baserat på faktiska priser som tandvårdsmottagningen tagit ut under en period på sex månader. Det betyder att du som patient kan få betala ett annat pris beroende på just ditt behov. Till exempel kan en lagning eller en rotfyllning variera i pris beroende på hur pass avancerad vård den kräver. Det är viktigt, framför allt vid större behandlingar, att du får ett kostnadsförslag från din tandläkare innan behandlingen.

En tandläkare eller en tandhygienist utför olika åtgärder för att behandla en skada, sjukdom eller andra besvär. Tandpriskollen omfattar enbart åtgärder som är ersättningsberättigande enligt föreskrifter om statligt tandvårdsstöd. Ett behandlingspaket är en kombination av två eller flera åtgärder.

Det beror på vilken typ av behandling du ska göra. Är det en mer omfattande behandling, kan prisskillnaderna vara upp emot flera tusen kronor.

Priset är en del i att välja vårdgivare. Tandpriskollen hjälper till med det. Men det är viktigt att du och den vårdgivare du väljer har en dialog om dina behov och din vård för att du ska kunna skapa dig en uppfattning om det är rätt vårdgivare för dig.

I Tandpriskollen visas medianpriset för både behandlingar och enskilda åtgärder.

Sidinformation


Senast uppdaterad
19 februari 2024