Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Om medicinteknik i Sverige

TLV fattar beslut om pris och subvention av förbrukningsartiklar. Förbrukningsartiklar är medicintekniska produkter som ingår i högkostnadsskyddet.

Olika beslutsfattare för medicinteknik

Varje region och kommun bestämmer själv vilka medicintekniska produkter som ska köpas in och användas. De flesta medicintekniska produkter i sjukvården köps in via upphandlingar med stöd av lagen om offentlig upphandling. TLV tar fram hälsoekonomiska bedömningar för medicintekniska produkter på efterfrågan från regionerna för att regionerna ska kunna fatta så välgrundade beslut om användning som möjligt och därmed bidra till jämlik vård i hela landet.

Vissa medicintekniska produkter ingår i högkostnadsskyddet, dessa kallas förbrukningsartiklar. TLV är den myndighet som fattar beslut om vilka förbrukningsartiklar som ska ingå i högkostnadsskyddet och fastställer deras försäljningspris. Enligt lagen om läkemedelsförmåner m.m. finns det tre typer av förbrukningsartiklar som kan ingå i högkostnadsskyddet:

  • produkter för stomi
  • produkter för att tillföra kroppen läkemedel
  • produkter för egenkontroll av medicinering

Det finns över 4 500 förbrukningsartiklar i högkostnadsskyddet. År 2019 omsatte förbrukningsartiklarna cirka 1,3 miljarder kronor, vilket motsvarar cirka 5 procent av den totala omsättningen för medicinteknik i Sverige.

Vägar för medicinteknik till patienten

Bilden visar de två huvudsakliga vägarna som finns för medicintekniska produkter att bli utvärderade av TLV.

Vägar för medicinteknik till patientenFörstora bilden

Klicka på bilden för att förstora den

Regelverk för medicintekniska produkter

Läkemedelsverket ansvarar bland annat för att övervaka att gällande lagstiftning inom det medicintekniska området följs.

För information om regelverk för medicintekniska produkter hänvisar vi till Läkemedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du även hittar information angående den nya förordningen om medicintekniska produkter , MDR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidinformation


Senast uppdaterad
7 november 2022