Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

TLV utvecklar systemet för en långsiktigt hållbar finansiering av läkemedel

TLV har fått i uppdrag av regeringen att genomföra kostnadsdämpande åtgärder och säkerställa prisdynamik och en fortsatt god tillgång till läkemedel inom förmånssystemet.

Mesta möjliga hälsa för skattepengarna

Uppdraget sträcker sig över åren 2021–2024, med målet att genomföra åtgärder som resulterar i besparingar på minst 800 miljoner kronor för staten eller regionerna. TLV:s uppdrag är att uppnå så mycket hälsa som möjligt för våra gemensamma resurser. Målsättningen är ett förmånssystem där patienter har tillgång till effektiva och nödvändiga läkemedel till en rimlig kostnad.

Kostnaden för läkemedel ökar för tionde året rad

Kostnaderna för förmånsläkemedel samt smittskyddsläkemedel har ökat med i snitt fem procent årligen under de senaste tio åren. År 2023 uppgick dessa kostnader till 39 miljarder kronor, varav knappt 34 miljarder kronor finansierades med offentliga medel. De nästkommande åren förväntas denna ökning bli ännu större, mycket på grund av ett flertal kommande lanseringar av nya läkemedel som riktar sig till och kommer efterfrågas av ett stort antal patienter. Samtidigt introduceras allt fler läkemedel mot ovanliga hälsotillstånd ­– som ofta är högt prissatta – och som det är angeläget att patienter får tillgång till.

Systematisk uppföljning och omprövningar som verktyg för att pris- och subventionsbeslut är relevanta och ändamålsenliga över tid

Inom ramen för regeringsuppdraget om långsiktigt hållbar finansiering använder och vidareutvecklar vi våra befintliga arbetssätt och processer, bland annat i syfte att stärka prisdynamik och uppnå besparingar. Ett exempel är det pågående arbetet med att utveckla strukturen för uppföljning av tidigare pris- och subventionsbeslut och på ett mer systematiskt sätt genomföra omprövningar. Möjligheten till omprövningar av tidigare fattade subventionsbeslut är ett viktigt verktyg för att kunna säkerställa att myndighetens beslut är relevanta och ändamålsenliga över tid, och att de anpassas till förändrade förutsättningar. Det gäller exempelvis när läkemedel används på ett annat sätt än vad som förutsågs vid subventionsbeslutet.

Våra omprövningar kan också leda till kostnadsminskningar, bland annat genom att begränsa subventionen och på så vis styra förskrivningen mot en mer kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. Uppdraget om att öka antalet omprövningar för en ändamålsenlig kostnadsutveckling har gett oss möjligheter att kunna prioritera och genomföra fler omprövningar. Vi har även påbörjat ett utvecklingsarbete tillsammans med regionerna, utifrån en lagändring om att regionerna nu har överläggningsrätt i våra omprövningsärenden.

Försäljningsvolym kan komma att beaktas vid pris- och subventionsbeslut

Vi genomför analyser av hur försäljningsvolym kan beaktas vid pris- och subventionsbeslut för att uppnå en långsiktigt hållbar finansiering av läkemedel, något som vi tidigare föreslagit inom andra uppdrag (”Stärkt tillgång till läkemedel vid sällsynta hälsotillstånd”). Syftet med detta är att bidra till en kontinuerlig kostnadsdämpning på läkemedel inom förmånerna och att minska risken för att enskilda storsäljande läkemedel ger upphov till dramatiskt ökade läkemedelsutgifter. En sådan praxisändring skulle vara ett komplement dels till de kostnadsdämpande åtgärder vi förfogar över idag, det vill säga omprövningar och prisändringar, dels till de insatser som görs i samverkan med regionerna, bland annat inom ramen för trepartsöverläggningar. Fortsatt analys och utredning behövs innan vi kan implementera att försäljningsvolymer beaktas vid pris- och subventionsbeslut. Vi för även en dialog med andra länders pris- och subventionsmyndigheter och berörda svenska aktörer (såsom regionerna och läkemedelsindustrin) för att bedöma genomförbarheten av sådana arbetssätt.

Förhandlingar om avtal med sekretessbelagd återbäring är viktiga för att kunna dämpa kostnader inom läkemedelsförmånerna

Vi kan även konstatera att en ökad användning av avtal med sekretessbelagd kostnad efter återbäring (sidoöverenskommelser) är en förutsättning för att skapa betydande kostnadsdämpningar inom läkemedelsförmånerna – utan att tillgången till läkemedel äventyras. Den internationella läkemedelsmarknaden har utvecklats mot att företagen är ovilliga att sänka de offentliga priserna, samtidigt som de ofta är beredda att erbjuda sekretessbelagda rabatter. En utvecklad samverkan mellan oss, regionerna och läkemedelsindustrin behövs för att kunna stärka förutsättningarna för sådana förhandlingarna. I årets överenskommelse om statsbidraget för läkemedel (mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner, SKR) finns en uttalad målsättning att stärka incitamenten och möjligheterna för regionerna att förhandla med företagen. Under 2024 deltar vi i ett arbete tillsammans med Regeringskansliet och regionerna för att analysera dessa möjligheter.

Kontakt

Välkommen att kontakta oss med frågor, synpunkter eller funderingar.

Anna Alassaad, projektledare
E-post: anna.alassaad@tlv.se

Sidinformation


Senast uppdaterad
14 augusti 2024