Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Uppföljning TNF-hämmare

Webbapplikationen för TNF-hämmare visar regionernas användning av olika TNF-hämmare och vilken möjlighet till besparing som finns om det billigaste alternativet skulle ha använts. Besparingen är baserad på förutsättningarna under föregående månad. I webbapplikationen är det möjligt att se hur många patienter som står på behandling i olika regioner utifrån läkemedel och sjukdom.

Data som används av webbapplikationen kommer från Socialstyrelsens läkemedelsregister och patientregister. Data är anonymiserade och ingen enskild individ kan identifieras.

Om TNF-hämmare

  • TNF-hämmare används för att behandla inflammatoriska led-, hud- och tarmsjukdomar som till exempel reumatoid artrit, plackpsoriasis, psoriasis, ankyloserande spondylit, Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
  • TNF-hämmare är så kallade biologiska läkemedel. Biosimilarer är biologiska läkemedel som innehåller den aktiva substansen som finns i originalläkemedel.
  • TNF-hämmarna är den grupp av läkemedel som under förra året genererade mest återbäring till regionerna och staten via avtal. Totalt behandlades cirka 38 000 patienter med subkutana TNF-hämmare under 2020.

Sidinformation


Senast uppdaterad
7 november 2022